Rock Point - Horská výzva

(Ninaj)

horský maraton dvojic

58 km

13.-14.4.2012 Jeseníky

OpavaNet/Tilak - 4. místo

7 hodin 44 minut

Jan Zemaník - Michal Peitz




Prvním letošním horským maratonem byl závod Rock Point Horská výzva v Koutech na Desnou. Startoval jsem zde i loni, toho času ještě s Honzou Michnou, oproti loňsku se však termín závodu posunul a dal se očekávat závod s větší části na sněhu. První a zásadní věcí byl parťák, jelikož Mára dal přednost orienťáku v Brně, bylo hlavním úkolem pár dnů před startem sehnat někoho, s kým se budu moct rvát o špici. Na výběr moc nebylo, Filip Šilar se kterým jsem loni vyhrál Horskou výzvu v Beskydech už je ,,Adidasovej,,a ten běžel s Peprem, takže nezbývalo než oslovit trochu vzdálenějšího kamaráda Michala Peitze z Prahy. Michal na nabídku kývl a o složení týmu bylo jasno. Už při pohledu na startovku bylo jasné, že tohle nebude žádná romantika, mezi přihlášenými figurovalo několik týmů, které patřily mezi velké favority. Do Jeseníků přijíždíme někdy kolem deváté, tedy dost času se v klidu odprezentovat a připravit. Postupem času se to všechno začíná scházet, jsou tu Adidasi, Valaši, Kuba Řídel se svým parťákem a koho to tu nevidím? Palonc ,, ty jsi snad jel z letiště přímo na start,, říkám mu. Před startem ještě nezbytné hecování s kamarády a o půl noci vyrážíme vstříc Jeseníkům.

(start!)

Začátek podle očekávání, rozběhlo se to celkem rozumně, držíme si s Michalem čelo, zanedlouho se asfalt mění ve sněhový povrch a tempo jde do sraček, přešlapujem, kloužem, hledáme pořád tu nejlepší stopu. Trasu si začínám trochu vybavovat, ale jen úvodních pár kiláků, pak padá mlha a jistota kde běžím je víte kde. Pořád jsme ale vpředu skupinka asi tří týmů, značení v mlze nejde vůbec vidět, strácíme dost času hledáním správné cesty, mezitím nás dobíhají týmy zezadu a najednou se tu sešla celá ta favorizovaná pětka. V jednom stoupání se však spolu s Adidasy pronásledovatelům vzdalujem a budujeme si slušný náskok. Dlouhou dobu běžíme pospolu, střídáme se na čele, udržujem docela dobré tempo. Zásadní okamžik celého závodu přichází několik kilometrů před Pradědem, zase ten samý problém, hledáme v mlze fáborky, mezi tím nás dobíhají kluci se SKVK a na mě padá docela krizovka, dochází mi pití a zanedlouhou jsem rád, že jdu. Na Praděd jsem se tak tak doplazil, dohnal nás tady další tým, Kuba Řídel se svým kolegou, ti teda běží, čeho si asi šlehli říkám MIchalovi. Při seběhu na Ovčárnu už jsem se dal zase trochu do kupy, proti nám běží Valaši a za nimi Adidasi, ta ztráta není vůbec velká což mi dodává velkou motivaci.
(žízeň na Pradědu)

Na Ovčárně potkáváme Kubu, už vybíhají, s Michalem pijeme a jíme co to dá, nadohled už jsou zase další pronásledovatelé. Na Ovčárně jsme se dost zdrželi, ale kdybych se pořád nenapil a nenajedl už bych asi nebyl schopen žádného výkonu. Seběh do Divokého dolu, tak na ten jen tak nezapomenu. Sešup jako kráva, jeden špatný krok a letíme někam dolů do dolu. Jedno ohlédnutí a dobrá nálada je zase pryč, dobíhá nás Palonc a při druhém ohlédnutí už nestačím říct ani ahoj. Ti to teda perou, za chvíli se nám neuvěřitelně vzdálili, nojo orienťáci, ti umí! Docela dost přemýšlím nad tím, kde to vůbec jsme, tady jsem přece loni neběželi, takový asfalt si nepamatuju. Trasa byla přece zkrácená říká Michal a do cíle je to už jen kousek. Rvem ten seběh co to dá, nohy už docela bolí, po padesáti kilometrech tedy sprintujem, ale Palonc je pořád stejně daleko. Po chvilce přeci jen trocha radosti, předbíháme Adidasy a tak trochu smíření se čtvrtým místem ukrajujem poslední kilometry z jesenické trasy. Na sjezdovce už je to jasné, do cíle dobíháme jako čtvrtí, s minimální ztrátou na třetí, druhé a nakonec i to první místo, přece jen nějákých sedm minut na první místo je na takovém závodě nic.
(cílový doběh)

S odstupem času můžu říct, že to byl hezký závod, nebýt špatného značení, tak jsme myslím zcela určitě na bedně. Nepamatuju si závod, snad krom B7, kde by se sešla taková konkurence, vždyť do cíle doběhlo pět týmů v rozmezí devíti minut! Další závody Horské výzvy se bohužel kryjou s jinými závody, takže pro letošní sezónu je to zde naše jediné vystoupení...