European Cross Country Championships 2013


8.12.2013 Bělehrad (Srbsko)

Jakub Zemaník - 46.místo


8. prosince se konalo v Bělehradě Mistrovství Evropy v krosu a v konkurenci více než stovky juniorů bojoval také Jakub a nevedl si vůbec špatně. Na šestikilometrové trati si vyběhl 46. místo v Evropě v čase 19:02 min. a za vítězem, tureckým keňanem (Ali Kaya), zaostal o minutu a třináct vteřin.

Co všechno bylo třeba udělat, aby ses dostal na ME v krosu ?

Prvním důležitým krokem bylo vítězství na MČR v krose v Střelských Hošticích, dále potom odpovídající výkonnost v letní sezoně a v neposlední řadě hlavně vítězství na nominačním závodě rovněž ve Střelských Hošticích.

Jak probíhala příprava, bylo třeba se na tento závod nějak speciálně připravovat ?

Po nominačním závodě jsem se přesunul na Šumavu, konkrétně do Zadova, kde mě čekalo tří týdenní reprezentační soustředění. Příprava byla zaměřena hlavně na rozvoj vytrvalosti, síly a tempového tréninku na závod v Bělehradě. Snažili jsme se zde běhat v terénu a párkrát jsme absolvovali trénink na krosovém okruhu ve Střelských Hošticích. Běhali jsme zde v průměru kolem 100km týdně, takže příprava se myslím nadmíru vydařila.

Dokážeš popsat 2-3 dny před závodem ? Byl jsi nervozní ?

Závod se běžel v neděli, takže už v pátek jsme odlétali z Vídně do srbského Bělehradu. Po příletu nás přivítala hustá chumelenice, ale i tak jsme se stihli krátce proběhnout. V sobotu nás čekalo rozcvičení a prohlídka trati. Trať byla rovinatá bez výraznějšího kopce, místy rozbahněná. V závodě juniorů se běžely čtyři okruhy po patnácti stech metrech. Nervozní jsem byl hlavně ráno v neděli před startem.

Zkus mi popsat průběh tvého závodu ?

Startovní pole juniorů čítalo kolem 115 běžců. Úvodní metry znamenaly velký úprk a boj o nejlepší pozice. Od startu jsem se držel zpátky(skoro na chvostu startovního pole) a snažil jsem se nevytuhnout hned na začátku.Chvíli mi trvalo, než jsem se pořádně rozběhl, ale s přibývajícími kilometry jsem se propracovával pomalu kupředu a v posledním kole jsem předběhl spoustu závodníků, kteří závod přepálili.


V konečném výsledku jsi skončil na 46.místě. Jsi s tímto výsledkem spokojen ?

Po Evropském poháru družstev v krosu ve Španělsku to byla teprve moje druhá zkušenost se závodem evropského krosového formátu, takže těch zkušeností není zas tolik. S výsledkem jsem každopádně spokojen, ale jak se vždy říká, mohlo to být o pár míst lepší. Taky jsem si uvědomil, že evropská konkurence je výkonnostně někde jinde, takže mě čeká ještě spousta práce.

Čekají tě v nejbližší době ještě nějaké závody nebo si dopřeješ volno ?

Pár dní po závodě jsem měl volnější tréninkový program, ale teď už trénuju naplno, v období Vánoc si zpestřím přípravu jako každý rok několika tradičními závody v Ostravě.

Máš už nějaké plány na příští rok ?

Určitě mám myšlenky na splnění nějákého limitu na MS v Americkém Eugene, a taky by jsem se chtěl znova zúčastnit ME v krosu, které bude tentokrát v Bulharsku. Mou hlavní prioritou je však výkonnostní růst na dráze na tratích 800-5000m. K tomu všemu bude potřeba pevného zdraví a kvalitní přípravy!