Salomon XT Wings

(Ninaj)


Mezi asi nejznámější a typické výrobce krosových bot patří jednoznačně francouzská firma Salomon. V této recenzi se chci zaměřit na model Salomon XT Wings, kvalitní boty pro běh v terénu či rychlejší trek, které se staly hitem posledních let. Oficiální cena tohoto modelu je 3 490 Kč, na našem trhu se setkáte s cenou kolem 2900Kč, ve slevách nebo výprodejích i mnohem méně. Existuje také model s GTX membránou, který je však podstatně dražší - oficiální cena je 3990Kč.


Byl předemnou nový ročník LC, závod 5bv, plány na nějáké rychlé treky po Beskydech a v mém botníku byly staré, vyběhané krosové boty New Balance. A právě toto bylo impulsem k tomu, abych se začal poohlížet po nějákých nových botech do terénu. Hledal jsem něco v čem půjde běhat, ale včem půjde zárověň pohodlně ujít přes 100 km v terénu. Jelikož jsem odkoukal, že na minulém ročníku LC a na Adventure race mělo hodně lidí na nohách Salomony, soustředil jsem se na boty této značky. Po doporučení kamarádů a díky výhodné ceně v Salomon-run centru ve Frýdku-Místku, jsem si nakonec pořídil model XT Wings.

Jelikož nebyl moc čas boty pořádně zajít, trochu jsem zariskoval a vzal jsem si nerozchozené wingsy na závod 5bv. Tento první ostrý test zvládly wingsy na jedničku. Nejenže po celou dobu treku nikde netlačily, ale k mému překvapení jsem neměl na noze po zhruba 125 km žádné puchýře, jen pár otlaků, což je vzhledem k této kilometráži běžné asi u všech bot.

Velice zajímavé je netradiční řešení zavazování bot. Rychloupínací šněrování s kevlarovou tkaničkou a plastovým TPU zámkem je velice rychlé a především praktické. Přebytečnou volnou smyčku po utažení snadno schováte do kapsičky na jazyku, takže při běhu či chůzi nikde nic nenadbývá a neplandá. Velikou výhodou tohoto systému je to, že po utažení dlouho drží a nepovoluje se, a to i v případě když tkaničky nasajou vodu. Ovšem i tyto tkaničky mají svojí životnost a po určité době třeba prasknou(např. při častém silném utahování). Náhradní se však dají zakoupit a doma pohodlně, i přesto že ten systém vypadá složitě, vyměnit.



Velice dobře je také řešena přední část boty a pata. Špička je vyztužená a chrání přední část chodidla před občasným nakopnutím do kamenů. Toto se mi osvědčilo zejména při prudkých sebězích z Lysé. Konstrukce bot rovněž dobře obepíná a stabilizuje patu. Netradiční je i originální anatomická vložka s vyzdviženými okraji. Svršek bot není vyroben z žádného membránového materiálu a při pohybu v dešti, či na sněhu, boty celkem rychle promoknou. Vyrábí se také model s GTX svrškem, ovšem z osobní zkušenosti si myslím, že při běhu v kalužích nebo v hlubším sněhu stejně nabere běžec vodu vrchem okolo kotníku. Například v jedné etapě LC jsme běželi jeden úsek v 15 cm hluboké stružce vody. Membrána se navíc projeví v hmotnosti obuvi a především také v ceně.

Vzorek s protisměrnými prvky drží v terénu dobře. Drží dobře ovšem při běhu přes patu, při zrychlení nebo při běhu přes špičku už to není ono.

Nakonec bych chtěl ještě podotknout, že důležitým prvkem, který také ovlivňuje komfort nošení a tvorbu puchýřů a otlatů jsou ponožky. V současné době je široký výběr kvalitních ponožek, které odvádějí vlhkost a mají různé ochranné zóny, které výrazně zabraňují tvorbě puchýřů.

Boty Salomon XT wings splnily vše co jsem od nich očekával a udělaly velmi dobrý dojem a nezklamaly. Mé další boty na extrémní outdoor budou určitě opět Salomony!